poniedziałek, 26 lutego 2018

Korzenny pasztet z soczewicy z cebulką i żurawiną


Uwielbiam pasztety warzywne, ale zmodyfikowane po swojemu, wtedy smakują najlepiej. Dzisiaj jeden z takich przepisów na ulubiony pasztet z soczewicy z cebulą i żurawiną z korzennym aromatem cynamonu i wędzonej papryki. Można nim smarować chleb lub zjadać osobno w kawałku. Piekłam w małej keksówce.
Soczewica czerwona jest bogata w żelazo, wapń, potas, ale zawiera mało sodu (polecana dla osób z wysokim ciśnieniem).


Potrzebne będą:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 jajko
  • 1 cebula czerwona
  • czosnek
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • przyprawy: papryka wędzona, cynamon, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka
  1. Gotujemy 1 szklankę soczewicy w 2 szklankach wody, z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku.
  2. Wrzącą wodą zalewamy żurawinę w miseczce, żeby rozmiękczyć (i pozbyć się dwutlenku siarki)
  3. Na patelni podsmażamy cebulę czerwoną i dodajemy łyżeczkę brązowego cukru żeby doszło do karmelizacji, solimy, pieprzymy.
  4. Po ugotowaniu soczewicy, w większej misce dodajemy do niej jajko, pół łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, czosnek suszony, paprykę słodką i dodajemy na koniec żurawinę.
  5. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, aż od góry będzie ładnie wypieczony.
 Smacznego :)












Zajrzyj także:

Dlaczego warto zacząć swój dzień od szklanki wody z cytryną? Korzyści dla naszego organizmu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz