Uwielbiam pasztety warzywne, ale zmodyfikowane po swojemu, wtedy smakują najlepiej. Dzisiaj jeden z takich przepisów na ulubiony pasztet z soczewicy z cebulą i żurawiną z korzennym aromatem cynamonu i wędzonej papryki. Można nim smarować chleb lub zjadać osobno w kawałku. Piekłam w małej keksówce.
Soczewica czerwona jest bogata w żelazo, wapń, potas, ale zawiera mało sodu (polecana dla osób z wysokim ciśnieniem).
Potrzebne będą:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 jajko
- 1 cebula czerwona
- czosnek
- pół szklanki żurawiny suszonej
- przyprawy: papryka wędzona, cynamon, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka
- Gotujemy 1 szklankę soczewicy w 2 szklankach wody, z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku.
- Wrzącą wodą zalewamy żurawinę w miseczce, żeby rozmiękczyć (i pozbyć się dwutlenku siarki)
- Na patelni podsmażamy cebulę czerwoną i dodajemy łyżeczkę brązowego cukru żeby doszło do karmelizacji, solimy, pieprzymy.
- Po ugotowaniu soczewicy, w większej misce dodajemy do niej jajko, pół łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, czosnek suszony, paprykę słodką i dodajemy na koniec żurawinę.
- Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, aż od góry będzie ładnie wypieczony.
Smacznego :)
Zajrzyj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz