Czy na diecie można jadać spaghetti? Jasne, że tak! Ja często w dietach, które układam, daję spaghetti na obiad (z makaronem pełnoziarnistym). Można podmienić makaron na bezglutenowy, dla osób na takiej diecie, mięso jest bardziej delikatne, bo z indyka, ale wszystkie składniki są tak dobrane, że jest przepyszne i zdrowe. Nawet osoby, które spożywają na co dzień produkty glutenowe (jak ja), mogą spróbować, z tym makaronem jest naprawdę pyszne.
Potrzebne będą:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (nie polecam z marketu, ponieważ jest konserwowane i ma specyficzny smak - mi nie odpowiada, ja kupuję kawałek mięsa i proszę o zmielenie na miejscu w sklepie mięsnym)
- makaron spaghetti kukurydziany (lub inny dowolny)
- puszka pomidorów krojonych (latem pomidory swieże)
- 2 przeciery pomidorowe
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju (rzepakowy/kokosowy)
- bazylia
- sól
- łyżka cukru brązowego/ksylitolu (jeśli pomidory są mocno kwaśne)
- Kroimy cebulę i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i czekamy aż się obgotuje.
- Wlewamy krojone pomidory i przecier pomidorowy, dodajemy sól, pokrojony czosnek, bazylię, łyżkę masła i dusimy wszystko przez godzinę na małym ogniu.
- Osobno gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale to robi się naprawdę szybko, że tak się rozpędziłam i zapomniałam zrobić więcej zdjęć na początku.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gotujcie, smacznego :)
Zajrzyj także:
Zajrzyj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz