wtorek, 20 lutego 2018

Miodowy kurczak z tymiankiem - prosty przepis na obiad

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na szybki obiad, który robi się sam. Kurczak w marynacie leży jedną dobę, co sprawia, że jest soczysty i pyszny. Do tego delikatna sałatka (przepis na sos do sałatki podawałam tutaj) i ziemniaki (na zdjęciu mój kopczyk ziemniaków, które uwielbiam z koperkiem i masłem). Pamiętajcie, że ziemniak to też warzywo ;)

Potrzebne do tego przepisu będą:
  • pierś  z kurczaka 
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oleju
  • cebula
  • czosnek
  • tymianek
  • sól
  1. Robimy marynatę: mieszamy olej, miód, musztardę, tymianek, pokrojoną cebulę i czosnek. Mięso solimy i zanurzamy w marynacie, wkładamy do lodówki na dobę.
  2. Wyjmujemy mięso na drugi dzień i wkładamy do piekarnika na 200 stopni każdą stronę pieczemy 7-8 minut (podaję orientacyjnie, trzeba jednak obserwować, mój piekarnik ma to do siebie, że piecze w cały świat, nie da się przewidzieć).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz