sobota, 5 marca 2016

Lista warzyw i owoców najmniej i najbardziej zanieczyszczonych pestycydami

Nie każdy z nas ma dostęp do owoców i warzyw z własnego ogródka albo takich z ekologicznego gospodarstwa (ja nie mam niestety). W przypadku roślin z supermarketu czy targu jesteśmy prawie pewni, że nie będą one organiczne, ale potraktowane pestycydami, mało tego, niektóre z nich absorbują toksyny w bardzo dużym stopniu, co jest fatalne dla naszego zdrowia.
Rolnicy uprawiający warzywa i owoce na dużą skalę, chcąc zwiększyć ich ilość na sprzedaż, stosują rozmaite środki chwasto, pleśnio czy grzybobójcze. Jeśli do tego dołożymy sztuczne nawozy oraz modyfikacje genetyczne to takie warzywo moim zdaniem już nie jest warzywem, tylko czymś  trującym warzywopodobnym. Jedząc rośliny z masowej uprawy, jesteśmy narażeni na rakotwórcze, mutagenne (zmiany dziedziczne) i teratogenne (zmiany płodu) działanie. Dodatkowo nasz układ odpornościowy może ulec osłabieniu, a układ hormonalny rozregulowaniu. Nie brzmi dobrze. Czasem trudno uwierzyć w coś, czego nie widać. Sama na własne oczy zrozumiałam, co siedzi w zielonych ogórkach, kiedy dostałam po nich wysypki na całym ciele. Nigdy więcej.
Chciałam zamieścić wam listę tych bezpieczniejszych warzyw, nie wchłaniających tak wiele środków chemicznych i tych, które są o wiele bardziej toksyczne dla naszego zdrowia.

W tabelce po lewej stronie, na czerwonym kolorze znajdziecie owoce i warzywa o dużym zanieczyszczeniu pestycydami, trzeba na nie uważać, natomiast po prawej stronie te, których spożywanie jest bezpieczne. Mam nadzieję, że przyda wam się taki mały przewodnik po warzywniaku ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz